Les persones que porten ulleres es contagien menys de Covid, segons un estudi xinès

Mentre la transmissió del coronavirus continua en molts països de tot el món i la vacuna que pot controlar l'epidèmia encara no és una realitat, les mesures de prevenció (mascareta, distància i mans) semblen l'única via efectiva per evitar la propagació de la Covid.

Les ulleres de protecció o les pantalles facials que fa servir el personal sanitari en contacte prolongat amb els pacients també són una bona barrera contra la malaltia.

Ara, la publicació d'un estudi fet a la província de Hubei, a la Xina, per Jama Oftalmology podria confirmar els avantatges de la protecció ocular.

Al principi de la pandèmia van analitzar 276 pacients que van ingressar a l'hospital Zengdu de Suizhou amb Covid-19 i van comprovar que proporcionalment els que portaven ulleres era molt més baix. El tant per cent d'infectats era del 5% quan entre la població, les persones que porten ulleres són un 31%.

La conclusió, ara publicada, és que les ulleres podrien actuar com una protecció més.

L'estudi diferencia entre les persones que porten ulleres de forma habitual durant vuit hores diàries, per tant en situacions de socialització, i les que no en porten.

Ja que una de les fonts de contagi és tocar-se la cara amb les mans contaminades, la hipòtesi és que les persones que fan servir les ulleres es toquen molt menys els ulls i, això, redueix el risc de contaminar-se. Hi ha estudis que demostren que les persones ens toquem els ulls unes deu vegades cada hora.

D'altra banda, com que el virus es transmet per la saliva, el fet de portar ulleres seria un obstacle perquè les gotes contaminades d'una persona positiva entrin en contacte amb el llagrimall. La SARS-CoV-2 es transmet amb facilitat per la mucosa nasal que està en continu contacte amb el llagrimall. És per això que els ulls es consideren un important canal d'entrada de Covid al cos humà.

De tota manera, el mateix estudi adverteix de les seves pròpies limitacions, ja que l'observació es va fer al principi de la pandèmia quan encara no estava estès l'ús de mascareta, la distància de seguretat o l'hàbit de rentar-se les mans sovint.

A més, s'ha fet en un sol centre, amb un nombre limitat de pacients que portaven ulleres de forma habitual.

Per això, els investigadors recomanen que es facin més estudis en aquesta direcció abans de recomanar l'ús d'ulleres de forma generalitzada com una forma més de prevenir el contagi del coronavirus.

De moment, continuen pensant que la distància de seguretat, l'ús de la mascareta i el freqüent rentat de mans són les tres maneres més efectives de frenar l'entrada de virus al nostre cos.

Fuente: Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

Opiniones de los usuarios

Cargando...